čtvrtek 2. května 2013

Pečená treska a "ratatouille"

Ryb se u nás teď sní opravdu hodně a stále se po nich můžu utlouct. Aby bylo jídlo z ryb / s rybou dobré je klíčová kvalita surovin. Zanevřela jsem proto na veškeré mražené výrobky z nichž se půlka rozpustí a odteče do dřezu. Ryby kupuji jen čerstvé popřípadě chlazené, tam kde se mi nákup už osvědčil. Je to sice dražší sranda, ale vzhledem k tomu, že teď nejím žádné sušenky, čokolády, brambůrky, dortíky a tak dále, ušetřené peníze ráda investuji do kvalitních surovin. A nyní už bez dalších slov k receptu. ;-)


Suroviny

(pro 2 osoby)

200-300 g tresky, nebo jiné světlomasé ryby
oblíbené koření (pro mě opět šalvěj, pro manžela kmín a paprika)
1 menší cuketa
1 řapík celeru
2 velká rajčata
oregáno
sůl
vývar (voda)



Postup:


Troubu předehřejeme na 180 C. Tresku rozdělíme na dvě porce. Pomažeme citronovou šťávou, osolíme a ochutíme kořením a vložíme do zapékací nádoby. Já zapékám každou porci zvlášť v malé mističce, takže můžu rozlišit dietní a nedietní přípravu. ;-)  (Manželovi jsem ještě pomazala olivovým olejem). Podlijeme trochou vody a dáme na 15 - 20 min do trouby.

 Na teflonovou pánev dáme dvě lžíce  vody a když začne vřít přihodíme nakrájený celer. Osolíme a chvíli necháme dusit. Po cca 2 mintách přidáme nakrájená rajčata a oregáno (při akutních potížích se slinivkou a žlučníkem rajčata oloupeme a zbavíme semínek). Podlijeme trohou vody a pod pokličkou dusíme, dokuď  rajčata trochu "nepovolí". Nakonec přidáme na půlměsíčky rozkrájenou cuketku a dusíme dokud nezměkne. Dejte pozor aby zůstala hezky svěže zelená a křupavá.

Mezitím už by měla být treska hotová, takže nandáme na talíř spolu se zeleninkou. Jako přílohu můžete podávat brambory, rýži, pečivo i těstoviny. Já měla s půlkou tortilly upečenou na suchu v troubě, přímo na mřížce vedle tresky. :-)


Nutriční hodnoty:


Porce masa (u mě 150 g tresky): 546 kJ, bílkoviny: 23,4 g, tuky: 1,3  g , sacharidy: 4,9 g.
Příloha (u mě 20 g tortilly): 525 kj, bílkoviny: 1,6 g, tuky: 1,4 g , sacharidy: 11,2 g.
CELKEM (jedna porce): 818 kJ, bílkoviny: 26,3g, tuky: 2,7 g , sacharidy: 16,1 g.


2 komentáře: