neděle 19. května 2013

Rajská omáčka (odlehčená)

bez laktózy ,veganské


Neděle jsou u nás už dlouho zasvěceny "klasickým" jídlům. Česká kuchyně a žádné experimenty s novými surovinami. ;-). Někdy udělám českou klasiku jen maželovi a sama si udělám nějaké jednoduché rychlé jídlo z kuskusu nebo těstovin. Tentokrtá jsem se rozhodla, že si dám klasiku taky, nicméně jsem jí musela dost poupravit.

Rajská omáčka je úžasný vynález a nechtěla jsem se jí vzdát i když obsahuje jíšku a cibuli. Omáčku jsem tedy založila jen na zelenině a vývaru a tady je výsledek. Suroviny i postup jsou podobné Bolońské omáčce bez masa, ale výsledek je odlehčená rajská. Fotopoustup tentokrát nemám, ale budu určitě brzy opakovat, takže příště doplním. ;-)



Suroviny: 

(jeden menší hrnec, cca 6 porcí)

1 - 2 mrkve
1 řapík celeru
1 plechovka rajčat
1 rajčatové pyré
cca 300 ml vývaru
sušená pažitka
bazalka
skořice
sůl
cukr nebo jiné sladidlo


Postup: 


Mrkev nastrouháme nahrubo a celer nakrájíme na jemno. V hrnci chvíli na sucho pražíme nastrouhanou mrkev a celer, dokud se nerozvoní a nezvadnou. Zalijeme plechovkou rajčat a rajčatovým pyré, přidáme pažitku a bazalku, mírně osolímí a dobře promícháme.  Přídáme cca 300 ml vývaru (já měla krůtí) a přivedeme k varu.

Vroucí omáčku odklopíme a necháme zredukovat do zhoustnutí (Prostě to vyvaříme ;-)) Průběžně kontrolujeme a mícháme, aby se nám mrkev nepřichytila ke dnu. Když je zelenina měká a jsme spokojení s výslednou hustotou (cca po hodině) sundáme z plotýnky a necháme trochu zchladnout.

Ponorným mixérem rozmixujeme omáčku dohladka. Dochutíme solí, skořicí a cukrem nebo jiným sladidlem (já použila rýžový sirup). Vrátíme na plotýnku, přiklopíme. Ještě jenou prohřejeme a podáváme s těstovinami, nebo knedlíkem.





  


Nebudu tvrdit, že rajská chutná stejně, jako klasicky připravená na cibulové jíšce. Chybí jí hloubka a kulatost klasické omáčky. Chuťově je někde mezi rajčatovou omáčkou a rajskou. Nám oběma ale moc chutnala. Manžel jí měl vylepšenou o masové kuličky a příště se chystám uhňácat si nějaké z kuřecího masa i pro sebe . ;-) 


Hrnec omáčky: 3597 kJ, Bílkoviny: 29 g, Tuky: 7 g, Sacharidy: 173g
Jedna porce (60 g syr. těstovin, cca 1/6 omáčky):  1486 kJ, bílkoviny: 12,1 g, tuky: 2,3  g , sacharidy: 71,74 g.









Žádné komentáře:

Okomentovat