sobota 11. května 2013

Boloňská omáčka bez masa

bez laktózy , veganské


Miluju šagety! Už od dětství má pro mě tahle nudloidní protáhla těstovina magické kouzlo, kterému nedokážu odolat. Mám je ráda se smetanovou omáčkou (smůla), jen tak s olivovým olejem, česnekem a parmezánem (smůla), se šunkou a hráškem (smůla) a taky s boloňskou omáčkou (BINGO!). Boloňská omáčka by přeci určitě šla připravit jen ze zeleniny, rajčat a koření. A taky že ano! Výsledek mne velmi mile překvapil. Konzistencí připomíná klasickou boloňskou velmi přesvědčivě a chuťově je taky skvělá. Mě osobně maso ani nechybělo.



Suroviny: 

3 střední mrkva
2 řapíky celeru (pokud nemáte nahraďte čtvrtkou bulvového, ale nebude to ono)
1 plechovka rajčat ve vlastní šťávě (400 g)
1 rajčatové pyré (500 g)
sůl
fruktoza / cukr podle vašich možností
bylinky (sušená pažitka, oregáno, bazalka)





Postup


Mrkve očistíme a nastrouháme nahrubo. Celer nakrájíme najemno. Rozpálíme si pánev a na sucho opražíme všechnu mrkev a celer, dokud se nerozvoní, nezvadnou a nezačnou hnědnout. Osolíme, přidáme koření a zalejeme rajčaty z plechovky a rajčatovou pasatou. Stáhneme plamen na minimum a na mírném ohni pomalu dusíme 2-3 hodiny.

Po cca 2 hodinách odkryjeme pokličku, o něco zvýšíme teplotu a necháme vyvařit přebytečnou tekutinu do zhoustnutí. Dochutí solí, fruktozou nebo cukrem, případně ještě přidáme bylinky a kdo může, přidá si česnek. Hotovou omáčku podáváme se špagetami.



Manželovu porci jsem obohatila o masové kuličky "SCHEMIK" ;-) a já jsem si postrouhala kouskem 20% eidamu. Musím říct, že to byl asi můj poslední kousek sýra, protože mi neudělal dobře. Tím jsem také definitivně vyřadil veškeré mléčné výrobky. Večer jsem měla to samé jído bez sýra a bylo mi skvěle... Omáčka je výborná i na Rychlopizzu a studená lze použít, jako pomazánka na pečivo, nebo placky. 








Jak je vidět, chutnalo nám. ;-)



Nutriční hodnoty:

Jedna porce (50 g suchých špaget, cca 1/5 omáčky, 17 g 20% eidamu:
1736 kJ, bílkoviny: 17,8 g, tuky: 3,8  g , sacharidy: 77,4 g.







2 komentáře:

  1. Vidim to tak, ze asi budu vrchni tester :-)

    Dneska byl tenhle receptik k obedu. Nejsem prave priznivec celeru, takze jsem to mela ve verzi bez nej a taky to bylo skvele.
    Mnam

    OdpovědětVymazat
  2. vyzkouším zřejmě o víkendu. Pak podám zprávu. MF

    OdpovědětVymazat