neděle 4. srpna 2013

Pomalu pečené kuře s dušenou rýží

bez laktózy


Během týdne se snažím vařit hlavně zeleninová a bezmasá jídla. Zato víkendy jsou u nás masové a neděla zasvěcené české klasice. Ovšem ani v tomto případě není nutné se od stolu odvalit a příští dvě hodiny tiše trpět a těžce trávit. Kuře s rýží mně (sama nevím proč) přenáší do dětství. Když jsem začala odlehčovat svůj jídelníčkem a došlo na pečené kuře, byla jse trochu nesvá. Kuře jsem byla zvyklá péct potřené máslem na vyšší teplotu. Když jsem se o totéž pokusila na vodě a ještě bez kůže, dostala jsem vysušené, tvrdé maso bez šťávy. Pak jsem si vzpoměla na recept na pomalu pečenou kachnu a zvolila stejný přístup u kuřete a ono to funguje. ;-) To je také důvod, proč tu tenhle triviální recept je. Kuře se většinu doby spíše dusí ve vlastní šťávě a páře a zapeče se až na konci. Zůstane tedy krásně šťavnaté i bez přidávání dalšího tuku.


Suroviny

(2 porce)

dvě kuřecí stehna
kmín
sůl
voda
100 g rýže
pět hřebíčků




Postup


Kuře vyndáme včas z lednice, aby nešlo ledové přímo do trouby. Troubu předehřejeme na 150° C. Z kuřecích stehen odkrájíme všechen viditelný tuk a pokud z nějakého důvodu dodržujeme dietu se sníženým obsahem tuku, sundáme ze stehen i kůži. Porce kuřete osolíme, okmínujeme, dáme do pekáčku a podlijeme hrnkem vody. Já spolu s kuřetem pekla i králičí stehna na nedělní oběd. Jednak uvaříte dvě jídla naráz a druhak se ve šťávě smísí vůně a chuť z obou mas a je to zase něco jiného. Takto připravené maso přiklopíme druhým pekáčem, pokličkou nebo alobalem. Přikryté pečne hodinu na 150° C.

Po hodině maso zkontrolujeme. Bývá už krásně měkké.  Pokud by maso ještě bylo tuhé, přiklopíme a pečeme do změknutí. Na posledních 15 minut maso odklopíme a teplotu zvýšíme na 200 - 220° C. Pečeme, dokud nezezlátne kůžička.

Maso vyndáme z pekáče.Výpek zahříváme a lžící poléváme boky pekáčku (vnitřní samozřejmě) abychom odvařili připečenou šťávu. Podle chuti výpek dochutíme solí, bylinkami a citronovou šťávou. Na závěr můžeme zahustit. Já opět použila na zahuštění rýžovou mouku. 



Postup na rýži

Zhruba v půli pečení si připravíme rýži. 100 g rýže basmati propereme ve studené vodě a přendáme do hrnce. Zalijeme 1,5 násobkem vody (150 g), přidáme asi půl lžičky soly a pět hřebíčků. Přiklopíme a přivedeme k varu. Když se rýže začne vařit, stáheme plotýnku na minimum a pod pokličkou vaříme mírným varem dalších 15 minut. Nakonec, když je tekuti vsáknutá a rýže takřka měká, zabalíme hrnec do utěrky a nechám dojít dalších 10-15 minut v peřinách.



Servírujeme se zeleninovým salátem. Oběd jsme zapily moštem a moc jsme si to užili.










Nutriční hodnoty: 

Jedna porce (jedno stehno + 50 g suché rýže): 
1910 kJ, Bílkoviny (g): 1, Tuky (g): 20 Sacharidy (g): 38,51


Žádné komentáře:

Okomentovat