pátek 9. srpna 2013

Nejkokosovější zmrzlina

bez laktózy , veganské

 
Po úspěchu s borůvkovou zmrzlinou (která byla heboučka, šťavnatá, sladká, krásně fialová a vůbec rychlemízící) jsem se rozhodla, že se do výroby domácí zmrzliny vrhhnu naplno. Chtěla jsem nějakou neutrální, která by se dala servírovat, třeba ke koláčům, nebo kombinovat s ovocem a tak vznikla tahle kokosová bomba. Už v dětství byla moje nejmilovanější zmrzlina kokosové Eskymo, takže vítěztví na plné čáře!


Suroviny:

(cca 700 ml zmrzliny)

150 g bílého cukru
50 g vody
16 g likéru Malibu
50 g kokosu
160 g kokosového mléka
300 g kokosové šlehačky





Postup:


Do hrnce nalijeme cca 50 g vody a vsypeme 150 g bílého cukru. Pomalu zahříváme a mícháme aby se cukr rozpustil. Sirup přivedeme k varu a hlídáme, aby nezačla karamelizovat. Vlijeme asi 2 lžícelikéru Malibu a chvíli vaříme, aby se alkohol vypařil. Vsypeme 50 g kokosu a cca 10 minut vaříme mírným plamenem a mícháme, aby kokos změkl. Kokosu bylo ve zmrzlině celkem dost, pokud Vám "zrníčka" vadí, tak ho můžete dát o trochu míň a na závěr rozmixujte.






Do svařeného sirupu s kokosem vlejeme kokosové mléko a necháme vystydnout. Mezitím si vyšleháme kokosovou šlehačku, kterou lehce vmícháme do vychladlé směsi. Přesuneme do plastové nádoby a dáme mrazit. každou hodinu mrznoucí směs promícháme. Po třech hodinách zavíčkujeme a necháme pořádně zamrazit, nejlépe do druhého dne.






Zmrzlina byla opět hebká a šla krásně kopečkovat! Je tak akorát sladá a opravdu plná kokosové chuti i vůně. Pokud můžete čokoládu, určitě dopuručuji nějak zakomponovat. ;-) Ideálně v podobě polevy. Skvěle se samozřejmě zmrzlina doplňuje s ananasem. Zmrzlinu můžete buď s ananasem servírovat, nebo ho přidat cca 100 g anaasu přímo do sirupu a udělat si zmrzlinu s příchutí Pina Colady. :-) Určitě někdy vyzkouším a dám vědět... A nebo si ji prostě dejte jen tak a pomalu si jí nechte rozpouštět v puse. Slibuju, že se budete usmívat ještě hodně dlouho po posledním olíznutím lžičky. :-)











Nutriční hodnoty:


Celá vanička (cca 700 g): 9158 kJ, Bílkoviny (g): 22, Tuky (g): 161, Sacharidy (g):
1 porce (100 g): 1308 kJ, Bílkoviny (g): 3.1, Tuky (g): 23, Sacharidy (g): 29.6

Žádné komentáře:

Okomentovat