pondělí 21. října 2013

Kedlubnové zelí

 bez laktózy

Jak už asi všichni víte, neděle jsou u nás zasvěcené masu a české klasice. O oběd se nám tentokrát postaraly naše maminky. :-) Od mojí maminky jsme dostali domácího králíka a od manželovi velkou kedlubnu ze zahrady. Recept na pečeného králíka a hrnkové knedlíky už jsem sem dávala. Tentokrát jsme pečínku doplnili kedlubnovým zelím, které mě velmi mile převapilo svou chutí a konzistencí.





Suroviny

4 porce

1 veliká kedlubna, nebo 2- 3 středně velké (cca 400 g)
1 brambora
sůl
kmín
bobkový list
citronový šťáva
cukr



Postup


Kedlubnu oloupeme a odřežeme zdřevnatělí konec. Nastrouháme na hrubu. Nastrouhanou kedlubnu podlijeme trochou vody, přidáme sůl, velkou špetku kmínu a jeden bobkový list. Přikoplíme a na mírném plameni dusím do poloměka, zrhuba 15 minut.

Syrovou bramboru oloupeme na nastrouháme najemno. Přidáme k zelí, dobře promícháme a společně dusíme do měka. Na závěr vyjmeme bobkový list a dochutím citronem, cukrem a solí. Já použila šťávu ze skoro celého citronu, ale to závisí na množství kedlubny.

Servírujeme k pečenému masu a knedlíkům.









Nutriční hodnoty

Celkem: 1113 kJ, Bílkoviny (g): 12, Tuky (g): 0, Sacharidy (g): 54

Jedna porce (cca 100g): 278 kJ, Bílkoviny (g): 3, Tuky (g): 0, Sacharidy (g): 13.5


Žádné komentáře:

Okomentovat