bez laktózy
Suroviny:
2 porce kaprasůl
kmín
papriku
Na salát:
600 g brambor200 ml teplého vývaru
2-3 lžíce citronové šťávy
6-8 lžic chuťově neutrálního oleje
pažitka
sůl
Postup:
Začneme bramborovým salátem. Omyté brambory i se slupkou zalijeme v hrnci studenou vodou a začneme vařit. Vaříme do měka. Trvá to cca 20 minut od začátku varu, podle velikosti brambor. Průběžně kontrolujeme. Brambory musí zůstat pevné, ale ne syrové. Zatím si ohřejeme 200 ml vývaru. Pan Cuketka uvádí hovězí, ale já jsem salát dělala už i z vepřového a kuřecího. Nepochybuji, že půjde i ze zeleninového.
Uvařené brambory ještě horké rychle oloupeme a nakrájíme na větší čtverčky. Do mísy k bramborám přilijeme 2 lžíce citronové šťávy a 6 lžic oleje. Začínáme na dolní hranici, vždycky můžeme později přidat... K bramborám pomalu přiléváme horký vývar, nejprve radši jen polovinu. Dobře promícháme vařečkou, nebo rukama. Brambory začínají poušťět škrob, vývar kolem brambor se zahušťuje a vzniká hustá, vláčná omáčka. Pokud se všechna tekutina vsákne a zahustí, můžeme přidat další část vývaru, dokud nejsme spokojení s výslednou konzistencí.
Vývar je potřeba přidávat postupně, protože každé brambory mají jiný obsah škrobu a někdy je vývaru potřeba míň. Nyní začneme salát dochucovat. Přidáme nakrájenou pažitku. Osolíme a případně dokyselíme citronem, nebo domastíme olejem. Výsledný salát je hodně mokrý a velmi chutný. I bez majonézy, nebo jogurtu je krásně "mazlavý" a skvěle ochcucený vývarem, citronem a pažitkou. Salát dáme chladit.
Zatímco se salát chladí, připravíme si kapra. Troubu zapneme na 180° C. Porce kapra ze všech stran osolíme a porášíme sladkou mletou paprikou a kmínem.Dno pekáčku vytřeme trochou oleje a kapra dáme kůží dolů do pekáčku. Pečeme v předehřáté troubě na 180° C asi 20 - 30 minut, podle velikosti kapra.
Servírujeme společně s vychlazeným bramborvým salátem. My jsme doplnili ještě salát z pečené červené řepy.
1 porce kapra (150 g): 795 kJ, Bílkoviny (g): 27 , Tuky (g): 2,5 , Sacharidy (g): 0
1 porce salátu: 1107 kJ, Bílkoviny (g): 3.5, Tuky (g): 15.3, Sacharidy (g): 29.3
CELKEM: 1902 kJ, Bílkoviny (g): 30.5, Tuky (g): 18,8 Sacharidy (g): 29.3
Žádné komentáře:
Okomentovat