bez laktózy,veganské
A zase ten celer. ;-) Nechápu, že byly doby, kdy jsem celer nesnášela. Byla jsem ochotná ho tolerovat jen ve vývaru na veeelmi malé kostičky. Posledních pár let jsem se do celeru zamilova a tento rok nabírá náš vztah stále rychlejších obrátek. Celerová polévka je opět inspirovaná salátem Waldorf a stejně jako pomazánka Waldorf má stejné základní ingredience celer - jablka - ořechy. Úžasný podzimní triumvirát vás pohladí na duši.
Suroviny:
(3-4 porce)1 velký celer
1 středně velké, kyselejší jablko
cca 1,5 l vývaru (může být i z kostky)
rozmarýn
200 ml mandlové smetany
mleté ořechy a kvalitní olej na ozdobu
Postup:
Troubu rozehřejeme na 190°C. Celer a jablka očistíme a oloupeme. Jablko zbavíme jádřince. Nakrájíme na větší kusy. Pokape olejem, posolíme a okořeníme rozmarýnem. Dobře promícháme, aby na každém kousku byl olej, sůl i koření. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C cca 40 minut dokud není celer a jablko měké a nezačně hnědnout.Měkou zelenininu a ovoce přesuneme do hrnce, zalijeme vývarem a společně vaříme cca 10 minut. Poté ručním mixérem rozmixujeme dohladka. Přidáme mandlovou smetanu a ještě jednou provaříme. Na závěr dochutíme solí a citronovou šťávou.
Na talíři můžeme ozdobit mletými ořechy a kvalitním olejem. Já použila směs opražených a rozmixovaných pšeničných vloček se slunečnicovým semínkem a panenský řepkový olej.
Polévka je opravdu výborná. Spojuje se v ní charakteristická vůně celeru se sladkostí a kyselostí jablka. To vše zjemnělé mandlovou smetanou. Mňam. :-)
Nutriční hodnoty:
Celý hrnec 3991 kJ, Bílkoviny (g): 29, Tuky (g): 38, Sacharidy (g): 117Jedna porce 998 kJ, Bílkoviny (g): 7.3, Tuky (g): 9.5, Sacharidy (g): 29.3
S celerem to mám stejně. Je nejlepší! :)
OdpovědětVymazatJo jo. Celer, dýně a řepa. To je děsná závislost. :-)
OdpovědětVymazat