úterý 24. září 2013

Domácí sojanéza podle Hanky Zemanové

bez laktózy,veganské

Já jsem majolkový fantatik a když jsem kvůli podezření na oslabenou slinivku přešla na lehčí jídla, na několik měsíců jsem se jí úplně vzdala. Dlouho jsem hledala náhradní recept, který by nebyl tak tučný a dal se připravit doma s minimem chemie. Bojím se syrových vajíček, což vylučuje klasické recepty, takže jsem uvítala recept na domácí sojanézu z Biokuchařky Hanky Zemanové. Základní suroviny jsou pouze tři: sojová smetana, olej a citrónová šťáva. Dochucení závisí na vašich chuťových pohárcích. Co se týče nutričních hodnot, tak má sojanéza zhruba o třetinu menší kalorickou hodnotu. Pokud jde o chuť jsem nadšená!




Suroviny:

Základní recept:


125 g sojové smetany Provamel (Musí být opravdu Provamel! Zkoušela jsem z ovesné smetany OATLY a musela jsem vyhodit, vůbec to nezhoustlo. Ze sojové smetany Alpro vznikl jen řídký dresing. Pokud vám nevadí mléčné výrobky, dělá se také  mléčná "majonéza")
70 - 80 g oleje s neutrální příchutí
lžíce citronové šťávy
sůl


Dochucení tatarské omáčky: 

hořčice
sušená pažitka
sušená petrželka
rýžový sirup (med)







Postup: 


Předem si odvážíme smetanu, olej i citron. Smetanu nalijeme do vhodné nádoby na mixování a tyčovým mixérem začneme mixovat. Zároveň pomalu přiléváme olej. Čím víc oleje, tím bude sojanéza hustší, ale pozor, během přilévání oleje ještě směs houstnout nezačna! Přilijeme citrónovou šťavu a mixujeme dál. Hmota okamžitě začne rychle houstnout. Promixujeme a lehce osolíme. Základ je hotový a můžeme dochutit dle vlastní chuti.









Pro tatrskou omáčku přidáme lžičku hořčice, trochu sušené petrželky a pažitky a kapku rýžového sirupu. Podle chuti dosolíme a dokyselíme citronovou šťávou, nebo přidáme najemno nastrouhanou kyselou okurku.

Tahle domácí tatarka je skvělá k pečené zelenině nebo bramborám. Výborná je do pomazánek a salátů. Kromě nižší kalorické hodnoty, má i další výhody. Většinu surovin mám pořád doma, takže si ji mohu připravit kdykoliv. Tuhle majonézu si mohou dopřát i lidé s alergií na vejce a vegani.







Ze základní majolky si můžete vytvořit dresing dle vlastní chuti. Můžete přidat bazalkové pesto pro bazalkový dresing.  Lžíci kečupu, lžičku javorového sirupu a citron pro dresing Tisíc ostrovů. Pečený česnek, kari, brusinky... cokoliv vás napadne. ;-)

Nutriční hodnoty:

Sojanéza: 
100 g:  1718  kJ Bílkoviny (g): 2, Tuky (g): 45, Sacharidy (g): 2,5
30 g (jedna polévková lžíce): 516 kJ, Bílkoviny (g): 0.6, Tuky (g): 13,5 Sacharidy (g): 0.9





Majonéza (Heinz): 
100 g:  2620 kJ Bílkoviny (g): 1, Tuky (g): 66, Sacharidy (g): 5
30 g (jedna polévková lžíce) 786 kJ, Bílkoviny (g): 0.3, Tuky (g): 19,8 Sacharidy (g): 1,5




1 komentář:

  1. Perfektní recept. Povedl se hned napoprvé. Děkuji. Olga

    OdpovědětVymazat