neděle 16. března 2014

Linecké košíčky s vanilkovo-mandlovým krémem

  bez laktózy, vegetariánské

Po jednom takovém náročnějším dni jsem si za odměnu koupila nové formičky. Jeden večer jsem si je nadšeně prohlížela a hned druhý den jsem se pustila do pečení. Můžete se do budoucna těšit na sladké i slané tartaletky všeho druhu ;-) Pro začátek jsem se ale dopustila klasiky - linecké košíčky s pudinkem a ovocem. Býval to jeden z mých nejoblíbenějších dezertů v cukrárně, bohužel klasické linecké košíčky jsou plné mléčných výrobků, takže pro mě jsou zapovězeny. Domácí (bez mléčné) se těm v cukrárně bohatě vyrovnají a navíc máte spoustu možností pokud jde o krém a ovoce.  Košíčky jsou šťavnaté, lehké, ovocné, no prostě k sežřání.



Suroviny

(5 - 6 tartaletek)

Těsto

260 g hl. mouky (dala jsem 130 g bílé pšeničné a 130 g celozré špaldové)
0,5 sáčeku kypřícího prášku
60 g moučkového cukru
50 g  rostliného "másla" (Můžete použít třeba  Alsan, já tentokrát dala kokosový olej)
1 žloutek
5 lžic mléka plus dvě na potření (měla jsem mandlové)
1 lžíce rumu


Náplň

450 ml rostliného mléka
1 pudinkový přášek
3 lžíce cukru
2 lžíce mandlového másla
2 lžíce tuku (máslo, kokosový tuk)
ovoce dle vlastní chuti

200 ml šťávy nebo vody
2 g jemně mletého agaru, nebo můžete použít běžnou želatinu


Postup

Do velké mísy prosejeme mouky, prášek do pečiva a moučkový cukr. Do mouky uděláme důlek a přidáme změklé "máslo" žloutky, rum a "mléko". Rukama vypracujeme měké, tvárné těsto. Zabalené v igelitu ho dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice.

Troubu zapnemena 180°C. Odpočaté těsto vyválíme na 3-5 mm a vykrajujeme z něj kola, kterými vyložíme formičky. Těsto do formiček pevně zatlačíme a dno několikrát propíchneme vidličkou, aby měl vzduch kudi odcházet a těsto se nezvedalo. Formičky není třeba vymazávat. Těsto je dost mastné a po upečení šli krásně vyklopit. Formičky dáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut. Po upečení necháme trochu zchladnout a poté vyklopíme a plníme krémem.        







Na krém přivedeme k varu většinu rostliného mléka. Podle chuti osladíme. Ve  zbytku mléka si rozděláme jeden vanilkový pudink a lžičku vanilkového extraktu. Přilijeme k vroucímu mléku a za stáleho míchání na mírném plameni vaříme do zhoustnutí. Na závěr vmícháme mandlové máslo a kokosový tuk a dáme vychladit. Pro čokoládovou variantu přidáme ještě 100 g kvalitní čokolády ;-)



Vychladlé košíčky plníme krémem. Neplníme až po okraj, ale necháme si místo na ovoce. Na vrch naklademe ozdobně ovoce a přelijeme želatinou. Pro želetinu z agaru přivedem k varu 200 ml kompotové šťávy nebo vody s cukrem a přidáme asi 2 g agaru a splečně 4 minuty povaříme. Lžící, nebo štětečkem nanášíme agar na ovoce.







Košíčky necháme odležet alespoň do druhého dne, aby těsto nasála trochu vlhkosti z krému a změklo. Nejlepší jsou třetí den, tedy pokud to vydržíte. ;-) Kočíčky jsou ideální letní dezert, protože se podávají chlazené a s čerstvými jahodami, nebo borůvkami budou naprosto božské. V létě je můžete přizdobit ještě lískty bylinek a jedlýmy květy. Mňam, už se těším na léto.












2 komentáře:

  1. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 140 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany.
    Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    Tunde
    info@vyhledejrecepty.cz

    OdpovědětVymazat