středa 19. března 2014

Houbové rizoto s pohankou

bez laktózy, veganské



Houby ve všech podobách miluji do malička a houbové rizito ze sušených hříbků je moje oblíbené zimní jídlo. Tenhle recept je navíc obohacen o pohanku, která obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek a zejména v zimě je ideální na prohřátí celého organismu. Některé lidi odrazuje pohanka kvůli své typické chuti. Pokud máte z pohanky strach, je tohle jídlo ideální na seznámení. Díky výrazné chuti hub a koření nemá pohanka příliš šanci vyniknout. Pro začátek můžete dát třeba jen jednu třetinu a postupně přidávat. Mě osobně pohanka chutná i sama o sobě, ale v tomto rizotu ji také kombinuji s rýží. Tak se pohanky nebojte a hurá na rizoto!




Suroviny

80 g dlouhozrnné bílé rýže
80 g loupaných pohankových krup
300 ml vývaru nebo vody
dvě hrsti sušených lesních hub
200 - 300 g žampiónů
1 cibule
1 petržel nebo půl celeru
0,5 lžičky kmínu
1 lžička tymiánu


  

 

Postup: 

Rýži a pohanku propláchneme a necháme v cedníku okapat, sušené houby zalijeme vroucí vodou. Troubu zapneme na 180 °C. Petržel a cibuli nakrájíme na drobno a na středním plameni necháme zeskolvaťět spolu s tymiánem a kmínem. Přidáme okapanou pohanku s rýží  a společně ještě chvíli restujeme. Nakonec přidáme pokrájené žampiony a změklé sušené houby nakrájené namalé kousky.





Vodu v níž se namáčely houby dolijeme do 300 ml horkým vývarem nebo vodou. Pokud použijeme vodu přidáme ještě asi 1- 2 lžičky soli. Dobře promícháme, přiklopíme a dusíme v troubě vyhřáté na 180°C cca 20 - 30  minut do měkka.




Rizoto podáváme s kyselou okurkou, nebo jinou nakládanou zeleninou. Můžeme posypat strouhaným sýrem.











Žádné komentáře:

Okomentovat