neděle 30. března 2014

Květákový nákyp

 bez laktózy, vegetariánské

Receptů na květákový nákyp je spoustu. Tento vychází z květákového chleba, který najdete na skvělém blogu Delicious. Výhodou je, že nemusíte květák předem vařit, ani vyšlehávat bílky a přesto je nákyp krásně šťavnatý a nadýchaný. Oproti původnímu receptu, jsem jako vždy ubrala sýr a trochu pozměnila koření. :-) Nákyp je ideální, pokud milujete  smažený květák nebo placičky a nemůžete, či nechcete je smažit na oleji.


Suroviny

polovina květáku
4 vejce
50 g ovesné mouky nebo jemně mletých ovesných vloček
svazek pažitky, nebo jarní cibulky, špenátu, kopřiv...
2 lžíce mletých lískových oříšků
2 lžíce lahůdkového droždí
1 stroužek česneku
muškátový oříšek
sůl


Posup

Troubu rozehřejme na 180°C. Do velké mísy nahrubo nastrouháme syrový květák. Přidáme mouku, mleté ořechy, droždí, nakrájenou pažitku, rozdrcený stroužek česneku, asi půl lžičky soli a dobře rukama promícháme. Ochutnáme a v případě potřeby přisolíme. K rozšlehaným vejcím nastrouháme špetku muškátového oříšku, přilijeme ke květáku a dobře promícháme. Hotovou směs přemístíme do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem. V troubě vyhřáté na 180°C pečeme asi 1 hodinu. Já jsem po vzoru Lucie po 45 minutách chlebíček vyklopila a nechala 15 minut zezlátnout ještě z vrchu, ale není to nutné. :-)












Květákový nákyp je skvělý teplý i studený. K obědu podáváme s vařeným bramborem a majolkou a k svačině, nebo večeře se zeleninovým salátem, nebo kouskem šunky.  Vyhrát si můžete i se samotným nákypem. Je možno přidat slunečnicová semínka, sýr, kousek uzeného masa, mladé kopřivy, sušená rajčata, houby atd. Nákyp chci vyzkoušet také z jiné zeleniny Třeba mrkev plus kedlubna, cuketa a pórek, nebo kapusta.







Žádné komentáře:

Okomentovat