čtvrtek 27. června 2013

Letní minestrone (odlehčená)

bez laktózy , veganské


Minestrene je taková italská obdboa eintopfu nebo boršče. Je tak hustá, že v ní stojí lžíce a můžete do ní dát vpodstatě cokoliv, co doma najdete. Oproti svým severským je však založená hlavně na zelenině a nijak se nezahušťuje. Zejména ve své letní variantě je to idální jídlo pro teplé dny.


Minestrone je neuvěřitelně variabilní polévka. Ani v její domovské zemi neexistuje jediný recept, takže seznam surovin berte jen orietačně. ;-) Pro mě osobně v ní nesmí chybět mrkev, řapíkatý celer, rajčata, bylinky a těstoviny. Zbytek zcela nechávám na aktuálních zásobách své kuchyně.


Seznam surovin

(velký hrnec polévky)

3 střední mrkve
2 řapíky celeru
4 zralá rajčata (nebo jedna plechovka sekaných rajčat)
1 kedlubna
1 cuketa
dvě hrsti čerstvého špenátu, nebo mangoldu
hrst těstovin
sůl
bylinky (tymián, bazalka, saturejka)
olej

Velmi často se do minestrone dává také: cibule, luštěniny, parmezán, pancetta a  cokliv co vám bude chutnat. ;-)

Postup:

Všechnu zeleninu obyjeme a mrkev a kedlobnu oloupáme a poté nakrájíme na malé kousky (cca 1 x 1 cm). Ve větším hrnci na sucho opražíme mrkev a celer dokud nezačnou hnědnou a nerozvoní se. Zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, přidáme rajčata nebo rajčatovou konzervu, bylinky a přivedeme k varu. Přisipeme veškerou pevnou zeleninu (cuketu a špenát si necháme až nakonec), dolejeme vodou tak aby sahala cca 2 cm nad zeleninu a podle chuti osolíme.Na mírném ohni vaříme pod pokličkou do poloměka.

Když je zelenina zpola měká přidáme cuketu a těstoviny a vaříme ještě cca 10 minut dokud těstoviny nezměknou. Nakonec vmícháme pokrájený špenát nebo mangold, sundáme z plotny a pod pokličkou necháme dojít. Zelenina by měla být uvařená, ale ještě pevná. Na závěr dochutíme trochou olivového oleje, citronovou šťávou a podle potřeby dosolíme. Polévku podáváme ozdobenou bazalkou a pokud k ní přihodíte nějaké pečivo, bezproblému Vám poslouží jako sytý, lehký oběd. Pokud nemáte žádné trávicí problémy tak do polévky přidejte i vařené luštěniny, tak si na talíři postrouhejte si ji parmezánem. ;-). Nejenže ještě vylepšíte chut polévky, ale také ji tím doplníte o bílkoviny a získáte kompletní plnohodnotné jído

 Do Minestrone jsem se zamilova minulé léto. Je neuvěřitelně šťavnatá a sladko-kyselá, plná barev, tvarů a zeleniny. Jediný problém s touhle polévkou je, že ať se snažíte sebevíc, stejně jí nakonec máte obrovský kotel :-). Takže pokud jste na ní sami, počítejte s tím, že máte navařeno na příští tři dny. ;)



Žádné komentáře:

Okomentovat