úterý 15. července 2014

Cuketová buchta s mandlovým krémem

 bez laktózy
Skvělý moučník z překvapivých surovin potěší svou vláčností a svěží citrónovou chutí. Nejlépe chutná vychlazený.


 

Suroviny

180 g oleje
150 g cukru
1 citrón
3 vejce
300 g nahrubo nastrouhané cukety
1 lžička vanilkového extraktu
200 g celozrnné špaldové hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
2 hrsti rozinek


Poleva

1 lžíce agávového sirupu
1 citrón
meruňková marmeláda

Krém 

200 g mandlí
200 g rýžového mléka
1 lžičku vanilkového extraktu
agáve sirup dle chuti


Postup


Den předem namočí mandle do studené vody a necháme je přes noc v lednici. Cuketu zbavíme semínek a nastrouháme nahrubo. Troubu předehřejeme na 180°C. Vejce vyšleháme s cukrem a přidáme olej a společně šleháme ještě asi 2 minuty do pěny. Poté zapracujeme nastrouhanou cuketu, mouku s kypřícím práškem, rozinky a kůru i šťávu z jednoho citrónu. Druhý si necháme na dokončení. 



Řídké těsto vlijeme do pekáče vyloženého pečícím papírem, nebo vytřeného olejem a vysypaného moukou.  V troubě vyhřáté na 180°C pečeme asi 25 minut. Hotový koláč necháme zcela zchladnout a mezitím si připravíme krém.




Mandle, které jsme celou noc máčeli ve vodě slijeme. Zalijeme je rýžovým mlékem. Přidáme lžičku vanilkového extractu a asi lžíci agáve sirupu. Mixujeme dokud není krém hladký. Pokud je potřeba naředit, přidáme rýžové mléko. Já jsem mixovala normální tyčovým mixérem. Je třeba trochu trpělivosti a případně mixovat na několik fází. V jiné misce rozmícháme šťávu a kůru ze zbývajícího citrónu a agáve sirup nebo med.

Vychladlý korpus propícháme na několika místech vidličkou a nalijeme na něj připravenou
citrónovou polevu. Na ni natřeme meruňkovou marmeládu a navrch rozetřeme mandlový krém. Dezert necháme do druhého dne vychladnout a krájíme na kousky.







Pokud nemáte rádi suché dusivé buchty, budete tenhle dezert milovat. Díky cuketě je neuvěřitelně vláčný a šťavnatý, citrón mu zase dodává svěžest. Mandlový krém v kombinaci s citrónovým korpusem a rozinkami připomíná tvaroh. Prostě mňam. :-) 







 













1 komentář:

  1. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku www.mytaste.cz kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 100 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany.
    Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Mytaste.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    Tunde
    info@mytaste.cz

    OdpovědětVymazat