neděle 3. srpna 2014

Pečený sumec a zeleninové pyré

 bez laktózy, bez lepku


Miluju ryby. Mám ráda naše sladkovodní i ty mořské. Na dovolené jsem byla schopná dávat si rybu dvakrát denně po sedm dní a ani doma se s rybami rozhodně nerozloučím. Tentokrát vyhrál pečený sumec a k němu lehounké pyré ze zeleniny a salát. Letní oběd na neděli, kvůli kterému nestrávíte dvě hodiny v kuchyni a po jehož snědení bude schopni dýchat, myslet a dokonce chodit.





Suroviny

 Pyré

2 mrkve
2 petržele
2 řapíky celeru
2 brambory
2 stroužky česneku
1 cibule
2 lžíce oleje
čerstvé bylinky (libeček, pažitka, majoránka)
hrst rukoly


Ryba a salát

2 porce ryby
1 stroužek česneku
olej
sůl

hrst rajčata
hrst rukoly
bazalka
olej a sůl

 Postup


Začneme zeleninovým pyré. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a spolu s  bylinkami a solí uvaříme do měkka. Uvařenou zeleninu slijeme. Vývar nevyléváme, schováme si ho na polévku, nebo rizoto! K zelenině přilijeme dvě lžíce kvalitního oleje a rozmixuje do hladka. Na závěr přidáme asi dvě hrsti rukoly a promixujeme jen tak, aby v pyré zůstaly viditelné kousky rukoly. Pokud je pyré příliš husté, přidáme trochu vývaru.  Na závěr dochutíme solí a citrónovou šťávou. Udržujeme v teple. Já hrnec klasicky zabalím do utěrky a strčím do peřin. ;)




Troubu předehřejeme na 200°C. Pekáče vyložíme pečícím papírem. Porce ryby dobře osolíme, potřeme olejem a rozdrceným stroužkem česneku. Pečeme cca 10 minut, podle velikosti porcí, na 200°C. Mezitím si v misce smícháme pokrájená rajčata a hrst rukoly na salát. Přidáme nasekanou bazalku, trochu soli. olej a dobře promícháme.

Servírujeme se sklenicí bílého vína, nebo osvěžující citronády.







 

Žádné komentáře:

Okomentovat