sobota 5. července 2014

Bezlepkové linecké košíčky s jahodami

bez laktózy, bez lepku


Linecké košíčky si můžete dopřát i v bezlepkové variantě. Mají příjemnou oříškovou chuť. S těstem je trochu práce, ale výsledek za to určitě stojí. Na vrch můžete hotové košíčky přizdobit ještě čerstvým ovocem, nebo domácí vanilkovou zmrzlinou.


Suroviny

Těsto

100 g rýžové mouky
100 g pohankové mouky
60 g kukuřičné mouky
60 g cukr moučka
1/2 prášku do pečiva
2 žloutky
2 lžíce rostliného bezlepkového mléka (např. rýžové, nebo oříškové)
1 lžíce rumu
50 g ztuženého tuku (másla, sádla, já použila kokosový olej)



Náplň

400 g rostliného bezlepkového mléka (např. rýžové, nebo oříškové)
1 pudink
100 g vysokoprocentní čokolády
1 lžíce kokosového oleje
1 lžíce mandlového másla
ovoce





Postup


Do velké mísy prosejeme mouky, prášek do pečiva a moučkový cukr. Do mouky uděláme důlek a přidáme tuk, žloutky, rum a "mléko". Rukama vypracujeme měké, tvárné těsto. Zabalené v igelitu ho dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Mezitím si připravíme krém.






Na krém přivedeme k varu většinu rostliného mléka. Podle chuti osladíme. Ve  zbytku mléka si rozděláme jeden pudink a lžičku vanilkového extraktu. Přilijeme k vroucímu mléku a za stáleho míchání na mírném plameni vaříme do zhoustnutí. Na závěr vmícháme mandlové máslo, kokosový olej a čokoládu. Dáme vychladit.

Troubu zapnemena 180°C. Odpočaté těsto rozdělíme na 5 částí. Těsto nelze rozválet, takže ho prsty vtlačíme do formiček. Formičky není třeba vymazávat. Těsto je dost mastné a po upečení šli vyklopit. Do formiček rozdělíme pudink a navrch naskládáme ovoce. Formičky dáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout. 









Ovoce pustí šťávu do čokoládového pudinku a vše se krásně prolne a spojí.






Žádné komentáře:

Okomentovat