neděle 13. dubna 2014

Brownies z červené řepy

  bez laktózy

Znáte někoho, kdo by neměl rád brownies? Já tedy zatím ne. ;-) Tahle varianta je navíc odlehčená a plná zeleniny. Ušetříte až 150 g tuku a 100 g cukru oproti klasickým receptům a přesto jsou brownies krásně vláčné a tak akorát sladké. Mlsné jazýčky ucítí v brownies chuť řepy, ale pokud jí máte rádi jako já, vadit vám to nebude a pokud jí rádi nemáte, vězte, že to je opravdu jen takový řepný ocásek, jinak jsou brownies plné chuti čokolády, jak to má být. Oproti jiným receptům navíc nehrozí, že brownies přepečete, protože díky řepě zůstanou uvnitř krásně vláčné. Původní recept je z kuchařky Moučníky z edice Apetit. Já jen trochu pozměnila postup a upravila si suroviny.







Suroviny

500 g červené řepy
200 g čokolády (alespoň 60-70%)
100 g domácího kokosového másla nebo jiného tuku (Alsan, máslo, Hera)
3 vejce
200 g cukru
20 g domácího vanilkového cukru
100 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
25 g kakaa
hrst ořechů a hrst čokolády (nemusí být)






Postup

Troubu rozpálíme na 180 °C. Řepu uvaříme do měkka. Oloupeme a rozmixujeme na kaši. (Nejlépe to jde tyčovým mixérem v hluboké míse). Čokoládu a tuk společně rozpustíme ve vodní lázni a poté přidáme k řepě.

 




Vejce ušleháme s cukrem do nadýchaného krému. Jemně zapracujeme čokoládovou - řepnou směs a poté přidáme mouku, prášek do pečiva a kakao. Zlehka promícháme a na závěr můžeme přidat oblíbené ořechy a na kousky nasekanou čokoládu. Hotové těsto přelijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 25 minut.








Hotové brownies necháme dobře vychladit a poté krájíme na menší obdélníčky. Podáváme lehce pocukrované. K brownies se ideálně hodí vanilková zmrzlina, jahodová omáčka nebo kysaná smetana. 



 













3 komentáře:

  1. včera jsem poprvé pekla a je naprosto famozní, o plech jsme se porvali:-) parádní konzistence, řepa není naprosto poznat, všichni se jen oblizovali a už jsem musela opisovata rozdávat recept:-) díky za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem ráda, že Vám chutnalo. Já jsem si řepu oblíbila až v dospělosti, ale teď už na ní nedám dopoustim. V tomhle koláči, jí ale sní snad každý. ;)

    OdpovědětVymazat