bez laktózy,veganské
Suroviny:
150 g bílého cukru50 g vody
2 vanilkové lusky
2 lžičky vanilkového extractu
300 g rýžové šlehačky
Postup:
Do hrnce nalijeme 50 g vody a vsypeme 150 g bílého cukru. Pomalu zahříváme a mícháme aby se cukr rozpustil. Do sirupu vyškrábneme semínka ze dvou vanilkových lusků, dvě lžičky vanilkového extractu a přidáme i vanilkové lusky. Společeně přivedeme k varu a necháme cca 10 minut povařit.Směs sirupu a vanilky necháme vystydnout. Mezitím si vyšleháme rýžovou šlehačku a vmícháme jí do vychladlé směsi. Přesuneme do plastové nádoby a dáme mrazit. každou hodinu mrznoucí směs promícháme. Po třech hodinách zavíčkujeme a necháme pořádně zamrazit, nejlépe do druhého dne. (Měla jsem k dispozici tématickou krabičku ;-))
Zmrzlina je moc dobrá. Je opravdu hodně vanilková a tak akorát sladká. Není tak hutná (tučná) jako klasická zmrzlina je trochu vodovější, ale pořád krásně krémová a velmi dobře se kopečkuje. Pokud nemůžete mléčné výrobky je to dokonalá alternativa. Pokud s mlékem žádné problémy nemáte, použijte vysokoprocentní šlehačku. ;-)
Nutriční hodnoty:
Celá vanička (cca 700 g): 4425 kJ, Bílkoviny (g): 9, Tuky (g): 45, Sacharidy (g): 155
1 porce (100 g): 632 kJ, Bílkoviny (g): 1,3 Tuky (g): 5 Sacharidy (g): 22
Vanilkovou zmrzlinu jsem nikdy nezkoušela dělat, protože mi její příprava přišla strašně složitá. Určitě je ale moc dobrá :-) . Já jsem dělala zmrzlinu jen z ovoce, které nám zbylo na zahradě :-) . Teď už ale o domácí zmrzlinu nemá nikdo zájem, protože jsme si koupili zmrzlinový stroj z Cesk, takže máme vlastní profi zmrzlinu :-) .
OdpovědětVymazat