bez laktózy , vegetariánské
Suroviny:
1,5 hrnku hladké mouky1 hrnek cukru krupice
0,5 balíčku kypřícího prášku
4 vejce
200 ml mandlové smetany
citronová kůra z jednoho citronu
Postup:
Troubu předehřejeme na 180° C. Smísíme všechny suché suroviny (mouka, cukr, kypřící prášek). Přilijeme smetanu a přidáme vejce a kůru nastrouhanou z jednoho citronu. Vařečkou umícháme hladké těsto. Těsta je tak akorát na jednu velkou formu, nebo šest malých. Do těsta můžeme přidat dvě hrsti rozinek, oříšků, kokosu, čokolády, nebo cokoliv dle libosti. :-) Také můžeme část těsta obarvit kakaem a udělat si mramorovou bábovku. Formu vytřeme olejem a vysypeme hrubou moukou.Těsto nalijeme do dormy a dáme trouby vyhřáté na 180° C. Pečeme cca 40 minut. U minibábovek stačí i méně. Hotovou bábovku/bábovky vyklopíme z formy a necháme vystydnout. Minibábovky v troubě vždy hodně nabydou, takže aby hezky stály na talíři, uřežu jim "prdelky" a ty pak chodím ujídat. ;-)
Formu na minibábovky naprosto zbožňuji. Při jednom ze svých stěhování mi ji darovala kamarádka Irena, která neodolala mému rafinovanému citovému vydírání ("No ta je úžasná!!!!") a zároveň ve stěhovavě-zbavovací náladě podlehla lákavé možnosti stěhovat o jeden předmět míň. :-) Musím říct, že forma u nás rozhodně nezahálí a je s ní velká legrace. Když si dám bábovku na dlaň, připadám si jako Gulliver v zemi Liliputů. A když si ji dám k snídani, můžu říct, že jsem snědla celou bábovku. Díky Irčo. ;-)
Žádné komentáře:
Okomentovat