bez laktózy
Na blogu najdete jen jídla, která jsem vyzkoušela a která mi moc chutnala. Ovšem tyto lasagne jsou ještě o třídu výš. Patří do té kategorie "Odtrhněte mě od toho pekáče dokud je čas!" Ano, přiznávám, celý pekáč jsem
Suroviny:
(jeden menší pekáček, 3-4 porce)1 miska rajčatové omáčky (Použila jsem rozmixovanou boloňskou omáčku bez masa z poloviční dávky)
200 g kvalitní šunky
1 cuketa
9 plátků instatních lasagní
2 vejce
bazalka
sůl
Postup:
Jako první si připavíme rajčatovou omáčku. Připravila jsem boloňskou bez masa z poloviční dávky (1 mrkev, 1 celer, 1 plechovka rajčat) podle tohoto receptu a rozmixovala ji dohladka. Vzhledem k tomu, že v lasagních nebude bešamel, kysaná smetana ani sýr, je potřeba aby bylo omáčky dost. Lasagne jsou sušené a v troubě se v podstatě uvaří v tekutině, kterou budou obklopeny. Dále si nakrájíme cuketu a troubu si předehřejem na 200°C.Na dno zapékací zásoby rozetřeme trochu omáčky, na ní naskládáme potřebné množství lasagní. Já mám pekáček o rozměrech 34 x 24 cm a stačí tři listy na vrstvu.Nyní můžeme začít skládat vrstvy.
- První vrstva: Na listy rozetřeme třetinu omáčky, rozložíme třetinu pokrájené cukety, a bazlky. Na závěr naskládáme polovinu šunky.
- Na šunku rozložíme lasagne a tím začene druhou vrstvu. V ní opět skládáme lasagne-rajčata-cuketu-bazalku-šunku-lasagne.
- Ve třetí vrstvě už dáme na lasagne pouze omáčku, cuketu a bazalku (bez šunky). Navrch jsem rozlila ještě dvě rozmíchaná vajíčka ochucená solí a sušenou bazalkou. Vajíčko jsem navrch přidala, abych měla ve vrchní vrstvě více tekutiny a suché lasagne se měli v čem uvařit. Vajíčko samozřejmě protelklo i dolů a zatuhlo i v ostatních vrsvách a mě tam moc chutnalo. :-) Pokud se ale bojíte, že z toho budete mít šunkofleky, klidně vajíčko vynechte a navrch dejte více omáčky. Pokud nemáte problém s laktozou (ani laktoza s vámi ;-)). Dejte na vrch kelímek tučné kysané smetany ochucený solí,bylinkami a spoustu sýra.
Takto připravené lasagne dejte do trouby vyhřáté na 200° C a pečte alespoň 45 minut. Pokud máte pocit, že v lasagních není dost tekutiny, pečte je prvních 30 minut pod alobalem. Na obale bylo sice 30 minut, ale lasagne byly syrové a musela jsem je vracet do trouby a dopékat dalších 15 minut.
Určitě nepodceňte kvalitu rajčatové omáčky a šunky, protože mají naprosto zásadní vliv na výsledek. Lasagne jde snadno připravit i ve vegetariánské verzi (vynechte šunku) a můžete do nich přidat cokoliv vám chutná (žampiony, fazolky, kukuřici, sýr).
Letní oběd jsme doplnili letním nápojem v podobě domácí limonády z výborné bezové šťávy (od manželovi maminky) se spoustou máty, citronu a ledu.
Kombinovaný letní oběd |
Manželova koprovka |
A moje lasagne |
Výsledné hodnocení? Beze slov...
Nutriční hodnoty:
Celý pekáček: 5067 kJ, bílkoviny: 78,9 g , tuky: 22,8 g, sacharidy: 55.8 g
1 porce (třetina pekáčku): 1689 kJ, bílkoviny: 26.3 g , tuky: 7.6 g, sacharidy: 167,4 g
Žádné komentáře:
Okomentovat