bez laktózy , veganské
Tak aby bylo hned jasno, tenhle džem není určený k zavařování a uchovávání na horší časy. Je v něm mnohem méně cukru než v běžném a není přidaný žádný konzervační prostředek. Je to prostě sezoni dobrota, kterou si nejlépe vychutnáte jen tak s pečivem, palačinkami, kaší, jogurtem, zmrzlinou, nebo mléčnou rýží. ;-) Repcet pochází z Jamiho pořadu
Jamie vaří doma, který online naleznete v češtině zde. Příprava domácího džemu začíná zhruba v 9. minutě.
Suroviny
1 kg jahod
150 g cukr krupice
|
Jahody na sídlišti ;-) |
Postup
Omyté a očištěné jahody nasypte do prostorné místy a zasypte odměřeným množstvím cukru. Rukama promačkejte a rozdrťte jahody, abyste získlay šťávu ale také kousky jahod. Hotovou směs přelijte do do hluboké pánve nebo hrnce a přiveďte k varu. Na mírném plameni vařte cca 30 minut. Během vaření průběžně sbírejte pěnu. Hotový džem je tmavě rudý, plný šťávy a jahod. Je řidší, ale já si ho míchala do mléčné rýže a do kaše, takže mi to vůbec nevadí. ;)
|
Rozmačkané čerstvé jahody |
|
Po uvaření |
I když je v džemu tak "málo" cukru je krásně sladký a díky krátkému varu hooodně jahodový. V zavařovačkách bych ho radši dlouho neskladovala, ale napadlo mě, udělat ho větší množství a naporcovat do mrazáku místo dřeně. Zabere míň místa a chuť je velmi intenzivní. Jsem z něj nadšená a určitě vyzkouším ještě z jiného ovoce. Zuby si brousím na borůvky. ;-)
|
Po sežrání ;-) |
|
S mléčnou rýží |
Žádné komentáře:
Okomentovat