pondělí 28. září 2015

Tiramisu (bez laktózy)

 bez laktózy, veganské


Po óbr dlouhé pauze je tu jeden recept, o který se musím podělit. Tiramisu patřilo k mým nejoblíbenějším dezertům a myslela jsem, že už si ho asi nikdy nedám. Však víte, co je základ krému... V tomhle hladkém, sladkém, lehkém kousku nebe, zasypaném závějemi čokolády a kakaa nenajdete žádnou laktózu a přesto je k nerozeznání od originálu. Takže dokud si pamatuji použité suroviny, tady je recept pro vás i pro mě. Chete-li vegansou verzi stačí nahradit piškoty veganskými sušenkami. 


Suroviny

(malý pekáček)

Krém

1 hrnek kešu ořechů (cca 300 g)
1 balení silken tofu (Použijte opravdu silken tofu, seženete ho např. v Albertu.)
1/4 velkého vanilkového sojové jogurtu Sojade (cca 100 g)
2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
1 plechovka kokosového mléka Albert, nebo Franc Josef + ztužovač šlehačky (Mám zkušenost, že jdou dobře vyšlehat)
2 lžičky vanilkového extractu
moučkový cukr dle chuti


Ostatní


2 balení cukrářských piškotů, nebo veganských sušenek
likér Amareto
šálek oblíbené silné kávy
kakaový prášek
čokoláda

 

Postup


Den předem namočíme kešu oříšky a dáme do lednice plechovku kokosového mlékě. Druhý den odebereme s plechovky tuhou část a společně se ztužovačem ji pomalu vyšleháme do tuha. (Pokud budete šlehat příliš rychle, šlehačka se srazí a oddělí se tekutina a tuk.) Šlehačku necháme chladit a mezitím si připravíme zbytek krému.

Kešu ořechy slijeme a vložíme do mixéru spolu s tofu, jogurtem a vanilkovým extractem. Přídáme asi tři lžíce moučkového cukru a společně mixujeme dokud nezískáme hladký krém. Hotovou směs přemístíme do mísy, přidáme vyšlehanou kokosovou šlehačku a podle chuti případně ještě dosladíme moučkovým cukrem.

Do pekáču rozložíme cukrářské piškoty a každý přelijeme lžičkou kávy a likéru Amareto. Na piškoty rozetřeme krém a hustě ho posypeme kakaovým přáškem a strouhanou čokoládou . Střídáme vrstvy krému a piškotů, doud máme suroviny. Poslední vrstvu tvoří krém posypaný kakaem a čokoládou.

Tiramisu necháme do druhého dne vyhladit a proležet. Krájíme na kostky a podáme nejlépe s dobrou kávou. :-)





























Žádné komentáře:

Okomentovat