neděle 23. února 2014

Domácí pšenično-žitný chléb

   bez laktózy,veganské

Je vláčný, voňavý, zemitý, jemný a hlavně je můj! Chuťově je naprosto skvělý a navíc mi dělá radost, že vím, co jím a že tenhle voňavý krasavec je opravdu celozrnný a ne jen obarvený karamelem. Dlouho jsem měla z domácího chleba velký respekt. Nakonec jsem si dodala odvahu kupovaným sušeným kváskem a musíme říct, že pro začátečníky je to ideální řešení. Vše šlo velmi hladce. Chleba krásně vykynul a držel tvar i při pečení. Sušený kvásek seženete v prodejnách zdravé výživy. V Praze ho má v sortimentu například Country life.




Suroviny

200 g hladce mleté celozrnné žitné mouky
300 g hladce mleté celozrnné pšeničné mouky
1 balení sušeného žitného kvásku Natural Jihlava
5 g sušeného droždí
1,5 lžičky soli
1 lžička kmínu
350 g vlažné vody. 

hrst krájených sušených švestek
hrst slunečnicových semínek


Postup

Obě mouky prosijeme do mísy. Přidáme kvásek, droždí, sůl a koření a společně promícháme. Přilijeme vlažnou vodu a zaděláme těsto. Nejlépe to jde pomocí ručního šlehače s hnětacími háky. Když se těsto začne spojovat, přidáme semínka a švestky a chvíli šlehačem mícháme společně, aby byli rovnoměrně rozprostřené. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochou a rukama dále zpracováváme dokud nemáme pružný, nelepivý bochánek. Vypracované těsto zakryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme na teplém místě 30 minut kynout.

Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme rukama, vytvoříme bochánek, který necháme zakrytý kynout v ošatce, nebo míse vysypané žitnou moukou cca 60 minut.




Troubu předehřejeme na 250°C. Vykynutý chléb přemístí ne plech. Do trouby rozprašovačem nastříkáme vodu, abychom vytvořili páru a vložíme chleba. Pečeme 3 minuty na 250°C. Pak otevřeme troubu, odvětráme všechnu páru a teplotu snížeme na 180°C. Pečeme dalších cca 30 minut na 180°C.


















Žádné komentáře:

Okomentovat