neděle 15. prosince 2013

Houbovo-fazolový guláš

 bez laktózy,veganské

Tenhle "guláš" bez masa není žádná ošizená chudinka. Houby a fazole příjemně zasytí a chuťově se k sobě skvěle hodí. Zbytek už je na vás a na tom, jak dobře si svůj guláš ochutíte. :-) Nejlepší je samozřejmě druhý den.



Suroviny:

2 cibule
3 stroužky česneku
500 g čerstvých hub (já měla 300 g hlívy a 200 g žampionů)
hrst sušených lesních hub
200 g vařených fazolí (já měla adzuki)
lžíce rajčatového protlaku
1 krajíc chleba
2 lžičky mleté paprika
2 lžičky kmínu
1 lžička tymiánu
2 lžičky majoránky

Postup:

Sušené houby zalijeme horkou vodou a necháme změknout, poté vyjmeme a nakrájíme. Vodu z hub uchováme. Cibuli nakrájenou najemno, osmahneme se lžičkou kmínu a lžičkou tymiánu do hněda. Přídáme dvě lžičky mleté papriky a nakrájené houby. Společně ještě chvíli smažíme.  Zalijeme vodou z hub a horkou vodou, tak aby byli houby sotva ponořené. Přídáme lžíci rajčatového protlaku, osolíme, přiklopíme a vaříme na mírném ohni zhruba hodinu, dokud nejsou houby měkké.

Ke změklým houbáme přidáme na kostičky nakrájený chléb a necháme provařit, dokud se chleba nerozpustí. Guláš nám krásně zahustí a zároveň dodá výborou chuť. Na závěr vmícháme 200 g předem uvařených fazolí. (V nouzi postačí i z plechovky) Dochutíme česnekem a majoránkou a servírujeme s chlebem, rýží, nebo těstovinami.











Žádné komentáře:

Okomentovat