úterý 19. listopadu 2013

Segedínský guláš

bez laktózy


Zase jedna nedělní klasika v odlehčené podobě a bez laktózy. Recept opět vychází z pečeného guláše bez míchání stejně jako Dušené vepřové na víně a Srnčí guláš. Recept úžasně šettří čas. Většina se udělá "sama" v troubě a chuťově je naprosto bombastický!



Suroviny

600 g vepřového plecka
3 bobkové listy
3 stroužky česneku
2 cibule
5 kuliček nového koření
2 plátky schwarcvaldské šunky
půl sklenice zelí

půl litru vývaru
5 lžiček sladké papriky
půl lžičky kmínu
sojová kysaná smetana



Postup

Plecko nakrájíme na kousky o velikosti cca 2 x 2 cm. Cibuli nakrájíme na stejně velké kostičky. Schwarcvaldskou šunku nakrájíme na drobno. Do většího litinového hrnce vhodného do trouby vložíme nakrájené maso a cibuli. Zasypeme kořením a dobře promícháme. Troubu rozehřejeme na 230° C. Ohřejeme 500 ml vývaru (domácího nebo z kostky) a rozmícháme v něm papriku a kmín. Vývarem zalijeme připravené maso a cibuli a dobře rozmícháme. Přiklopíme a dusíme v troubě cca 45 minut.



Po 45 minutách maso zkontrolujeme a přidáme pokrájené kysané zelí. V případě potřeby dolijeme vodou a přiklopené dusíme v troubě dalších cca 45 minut.
 

 Když je zelí i maso měké, přemístíme guláš na sporák a přivedeme k varu. Přidáme kysanou sojovou smetanu (prodává Globus a Billa) a společně provaříme. Na závěr dochutím solí, cukrem a případně ještě česnekem. Podáváme s knedlíkem.











Žádné komentáře:

Okomentovat