sobota 23. listopadu 2013

Nepečený jablečný dort

 bez laktózy, vegetariánské

Jablečný zákusek který milují snad všechny děti a také většina dospělých. Nároky na suroviny jsou minimální a recept je neuvěřitelně jednoduchý. Pomineme-li loupání jablke, zvládnete ho jednou rukou, zatímco v druhé budete držet telefon, jako se to stalo mě. :-) Nepečený jablečný dort je klasika, která nezklame. Já jsem vycházela z tohoto receptu na Apetit Online.


 

Suroviny

1 kg jablek, oloupaných a pokrájených na kostky
200 ml vody
6 lžic krystalového cukru
2–3 hřebíčky
1 svitek skořice (nebo cca půl lžičky mleté skořice)
2 balíčky vanilkového pudinku v prášku + 400 ml vody.
1 balíček dětských piškotů
2 lžičky citronové šťávy


Postup

Jablka oloupeme, vyjádříme a nakrájíme na kousky a pokropíme citronovou šťávou, aby jablka nezhnědla. Nakrájená jablka přemístíme do hrnce, zasypeme cukrem a zalijeme 200 ml vody. Přidáme koření a přivedeme k varu. Nezapomeňte si spočítat hřebíčky, ať pak víte, kolik jich musíte vytáhnout. ;-)

Směs vaříme cca 5 - 10 minut, dokud jablka nezačnou měknout. Mezitím rozmícháme dva balíčky pudinkového prášku ve 400 ml studené vody. Pudikovou směs pozvolna vlijeme k vroucím jablkům a dobře promícháme. Povaříme za stálého míchání další dvě minuty. Vyjmeme hřebíček a skořici. Jablečnou směs si rozdělíme na pomyslné  třetiny.  Do dortové mísy vrstvíme piškoty - jablka - piškoty - jablka - piškoty - jablka. Necháme vychladnout a poté přemístíme do lednice, kde ho necháme odpočinout do druhého dne.

Na vyndávání cheescaků a nepečených dortů mám jeden tip, který jsem odkoukala od Madly. Připravíme si dva velké talíře, nebo tácy na který se vejde celý dort. Jeden z nich lehce vymažeme olejem. Okraj dortové formy objedeme nožem a poté ji rozevřeme a opatrně odstraníme. Na vršek dortu dáme dnem vzhůru talíř pomazaný olejem a překlopíme. Opatrně odendáme dno dortové formy. Na spodek dortu (který je teď na vrchu) položíme talíř na kterém budeme dort servírovat a opět převrátíme. Z vrchu dortu sundáme naolejovaný talíř a vualá! Nerozpadlý dort vám sedí na talíři. :-) Vršek ozdobíme šlehačkou, nebo ořechy a servírujeme.





















Žádné komentáře:

Okomentovat