úterý 9. července 2013

Čerstvý džem podle Jamiho Olivera (jahodový)

bez laktózy , veganské


 Tak aby bylo hned jasno, tenhle džem není určený k zavařování a uchovávání na horší časy. Je v něm mnohem méně cukru než v běžném a není přidaný žádný konzervační prostředek.  Je to prostě sezoni dobrota, kterou si nejlépe vychutnáte jen tak s pečivem, palačinkami, kaší, jogurtem, zmrzlinou, nebo mléčnou rýží. ;-) Repcet pochází z Jamiho pořadu Jamie vaří doma, který online naleznete v češtině zde. Příprava domácího džemu začíná zhruba v 9. minutě.





Suroviny

1 kg jahod
150 g cukr krupice


Jahody na sídlišti ;-)

Postup

Omyté a očištěné jahody nasypte do prostorné místy a zasypte odměřeným množstvím cukru. Rukama promačkejte a rozdrťte jahody, abyste získlay šťávu ale také kousky jahod. Hotovou směs přelijte do do hluboké pánve nebo hrnce a přiveďte k varu. Na mírném plameni vařte cca 30 minut. Během vaření průběžně sbírejte pěnu. Hotový džem je tmavě rudý, plný šťávy a jahod. Je řidší, ale já si ho míchala  do mléčné rýže a do kaše, takže mi to vůbec nevadí. ;)

Rozmačkané čerstvé jahody


Po uvaření





I když je v džemu tak "málo" cukru je krásně sladký a díky krátkému varu hooodně jahodový. V zavařovačkách bych ho radši dlouho neskladovala, ale napadlo mě, udělat ho větší množství a naporcovat do mrazáku místo dřeně. Zabere míň místa a chuť je velmi intenzivní. Jsem z něj nadšená a určitě vyzkouším ještě z jiného ovoce. Zuby si brousím na borůvky. ;-)

Po sežrání ;-)


S mléčnou rýží

Žádné komentáře:

Okomentovat