bez laktózy, bez lepku
Miluju ryby. Mám ráda naše sladkovodní i ty mořské. Na dovolené jsem byla schopná dávat si rybu dvakrát denně po sedm dní a ani doma se s rybami rozhodně nerozloučím. Tentokrát vyhrál pečený sumec a k němu lehounké pyré ze zeleniny a salát. Letní oběd na neděli, kvůli kterému nestrávíte dvě hodiny v kuchyni a po jehož snědení bude schopni dýchat, myslet a dokonce chodit.
Suroviny
Pyré
2 mrkve2 petržele
2 řapíky celeru
2 brambory
2 stroužky česneku
1 cibule
2 lžíce oleje
čerstvé bylinky (libeček, pažitka, majoránka)
hrst rukoly
Ryba a salát
2 porce ryby1 stroužek česneku
olej
sůl
hrst rajčata
hrst rukoly
bazalka
olej a sůl
Postup
Začneme zeleninovým pyré. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a spolu s bylinkami a solí uvaříme do měkka. Uvařenou zeleninu slijeme. Vývar nevyléváme, schováme si ho na polévku, nebo rizoto! K zelenině přilijeme dvě lžíce kvalitního oleje a rozmixuje do hladka. Na závěr přidáme asi dvě hrsti rukoly a promixujeme jen tak, aby v pyré zůstaly viditelné kousky rukoly. Pokud je pyré příliš husté, přidáme trochu vývaru. Na závěr dochutíme solí a citrónovou šťávou. Udržujeme v teple. Já hrnec klasicky zabalím do utěrky a strčím do peřin. ;)
Troubu předehřejeme na 200°C. Pekáče vyložíme pečícím papírem. Porce ryby dobře osolíme, potřeme olejem a rozdrceným stroužkem česneku. Pečeme cca 10 minut, podle velikosti porcí, na 200°C. Mezitím si v misce smícháme pokrájená rajčata a hrst rukoly na salát. Přidáme nasekanou bazalku, trochu soli. olej a dobře promícháme.
Servírujeme se sklenicí bílého vína, nebo osvěžující citronády.
Žádné komentáře:
Okomentovat