bez laktózy, vegetariánské
Po jednom takovém náročnějším dni jsem si za odměnu koupila nové formičky. Jeden večer jsem si je nadšeně prohlížela a hned druhý den jsem se pustila do pečení. Můžete se do budoucna těšit na sladké i slané tartaletky všeho druhu ;-) Pro začátek jsem se ale dopustila klasiky - linecké košíčky s pudinkem a ovocem. Býval to jeden z mých nejoblíbenějších dezertů v cukrárně, bohužel klasické linecké košíčky jsou plné mléčných výrobků, takže pro mě jsou zapovězeny. Domácí (bez mléčné) se těm v cukrárně bohatě vyrovnají a navíc máte spoustu možností pokud jde o krém a ovoce. Košíčky jsou šťavnaté, lehké, ovocné, no prostě k sežřání.
Suroviny
(5 - 6 tartaletek)Těsto
260 g hl. mouky (dala jsem 130 g bílé pšeničné a 130 g celozré špaldové)0,5 sáčeku kypřícího prášku
60 g moučkového cukru
50 g rostliného "másla" (Můžete použít třeba Alsan, já tentokrát dala kokosový olej)
1 žloutek
5 lžic mléka plus dvě na potření (měla jsem mandlové)
1 lžíce rumu
Náplň
450 ml rostliného mléka1 pudinkový přášek
3 lžíce cukru
2 lžíce mandlového másla
2 lžíce tuku (máslo, kokosový tuk)
ovoce dle vlastní chuti
200 ml šťávy nebo vody
2 g jemně mletého agaru, nebo můžete použít běžnou želatinu
Postup
Do velké mísy prosejeme mouky, prášek do pečiva a moučkový cukr. Do mouky uděláme důlek a přidáme změklé "máslo" žloutky, rum a "mléko". Rukama vypracujeme měké, tvárné těsto. Zabalené v igelitu ho dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice.Troubu zapnemena 180°C. Odpočaté těsto vyválíme na 3-5 mm a vykrajujeme z něj kola, kterými vyložíme formičky. Těsto do formiček pevně zatlačíme a dno několikrát propíchneme vidličkou, aby měl vzduch kudi odcházet a těsto se nezvedalo. Formičky není třeba vymazávat. Těsto je dost mastné a po upečení šli krásně vyklopit. Formičky dáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut. Po upečení necháme trochu zchladnout a poté vyklopíme a plníme krémem.
Na krém přivedeme k varu většinu rostliného mléka. Podle chuti osladíme. Ve zbytku mléka si rozděláme jeden vanilkový pudink a lžičku vanilkového extraktu. Přilijeme k vroucímu mléku a za stáleho míchání na mírném plameni vaříme do zhoustnutí. Na závěr vmícháme mandlové máslo a kokosový tuk a dáme vychladit. Pro čokoládovou variantu přidáme ještě 100 g kvalitní čokolády ;-)
Vychladlé košíčky plníme krémem. Neplníme až po okraj, ale necháme si místo na ovoce. Na vrch naklademe ozdobně ovoce a přelijeme želatinou. Pro želetinu z agaru přivedem k varu 200 ml kompotové šťávy nebo vody s cukrem a přidáme asi 2 g agaru a splečně 4 minuty povaříme. Lžící, nebo štětečkem nanášíme agar na ovoce.
Košíčky necháme odležet alespoň do druhého dne, aby těsto nasála trochu vlhkosti z krému a změklo. Nejlepší jsou třetí den, tedy pokud to vydržíte. ;-) Kočíčky jsou ideální letní dezert, protože se podávají chlazené a s čerstvými jahodami, nebo borůvkami budou naprosto božské. V létě je můžete přizdobit ještě lískty bylinek a jedlýmy květy. Mňam, už se těším na léto.
mnam, mnam, mnam!
OdpovědětVymazat