pátek 17. ledna 2014

Rajská omáčka II

bez laktózy,veganské

Rajskou omáčku tu sice už jednou mám, ale od té doby se můj zdravotní stav dost zlepšil, takže si občas dopřeji i těžší jídlo. Tahle verze rajské je také alespoň částečné odlehčená. Není v ní žádná jíška. K zahuštění bohatě stačí rozmixovaná zelenina, která je v základu. Adventní aranžmá ingnorujte. Omáčku jsem dělala zhruba před měsícem a až nyní jsem se dostala k sepsání receptu. :-) 


Suroviny: 

2 větší cibule
2 větší mrkev
500 ml rajčatové passaty
0,5 l dobrého vývaru (Pokud použijete zeleninový, bude omáčka vegetariánská/veganská)
bobkový list
nové koření
skořice
sůl
cukr nebo agávový sirup




Postup: 

Cibule nakrájíme nadrobno. Očištěnou mrkev nastrouhám na struhadle na hrubo.Na lžíci oleje smažíme, dokud cibulka nezesklovatí. Zalijeme vývarem a přidáme nové koření a bobkový list, přiveďte k varu a 15 minut povařet. Na vývaru si nechte opravdu záležet, ať už to bude masový, nebo dobrý silný zeleninový vývar.





Po 15ti minutách varu přilijte rajčatovou passatu a společně vařte dalších cca 20 minut. Když je zelenina měkká a omáčka dobře provařená, vyjmeme nové koření a bobkový list a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Přivedeme k varu a dochutíme cukrem, nebo agávovým sirupem a špetkou skořice.





Omáčka je krásně hustá a lesklá.











Žádné komentáře:

Okomentovat