bez laktózy
Tenhle recept je manželovo oblíbené těstovinového jídlo. Vymyslela jsem ho před pár lety, ale výraznou roli v něm hrála kysaná smetana a sýr Madeland. Pokusila jsem se recept upravit bez těchto dvou surovin a vyšlo to! Špagety neztratily své kouzlo a určitě se k nim zas brzo vrátíme.
Suroviny:
(4 porce)240 g suchých špaget
200 g vepřové šunky
1 brokolice
2 hrsti hrášku
3 lžíce Oves milku (nemusí být)
1 citron
2 lžičky javorového sirupu
sůl
Postup:
Z brokolice okrájíme růžičky a stonky oloupeme a nakrájíme na kousky. Do pánve nalijeme cca půl hrnku vody a zahříváme. Přidáme borkolici a sůl a pomalu dusíme pod pokličkou, dokud není poloměká. Přidáme asi tři lžíce Oves milku. Není to nutné, ale směs je pak alespoň trochu bílá a krémová.Šunku nakrájíme na proužky, přidáme k poloměké brokolici a společně dusíme do měka. Teď přijde trochu alchymije. Pomocí šťávy z cca půlky citronu a trochu citronové kůry dotáhneme kdyselost. Jedna až dvě lžičky javorového sirupu zas zajistí sladkost, jakou by špagetám jinak dal ementál. Dochucujeme dokud nejsme s výsledkem spokojení. Na závěr vmícháme dvě hrsti zmrzlého hrášku a uvařené špagety. Promícháme a servírujeme.
Nejlepší je špagety sníst hned. Jsou krásně krémové a šťavnaté díky zelenině a citronu. Citronová kůra a javorový sirup zas dodají rafinovanost. :-) Do druhého dne se vsákne všechna vlhkost a už to nějak není ono. :-) Tak si pospěště.
Žádné komentáře:
Okomentovat