bez laktózy, vegetariánské
Hned při prvním pohledu do dubnového čísla Magazínu Albert mne zaujal recept na tenhle chlebíček. Použití černého čaje na namáčení ovoce jsem si všimla už dřív u Jamieho Olivera v jeho kuchařce Moje Velká Británie a dlouho jsem se na podobný recept chystala. Musím říct, že Earl Grey nezklamal. ;-) Recept je bez mléka, bílého cukru a tuku a přesto tak akorát sladký a krásně šťavnatý.
Suroviny:
400 ml silného černého čaje (použila jsem dva sáčky kvalitního Early Grey)100 g sušených datlí (v originálním receptu jsou fíky)
140 g rozinek
50 g ovesných vloček
1 vejce
100 g hladké mouky
100 g hladké celozrnné špaldové mouky
1 prášek do pečiva
100 g nasekaných ořechů (použila jsem mix mandlí, kešu a vlašských ořechů)
25 g slunečnicových semínek
Na ozdobu: 100 g sekaných ořechů a lžíce slunečnicových semínek
Postup:
Troubu předehřejeme na 170°C. Formu na chebíček vyložíme pečícím papírem. Dobře to jde, pokud papír nejprve namočíte. Uvaříme silný čaj a dáme do něj namočit všechno ovoce a ovesné vločky. Čaj i s ovocem necháme zchladnout a poté vyndáme změklé datle, nakrájíme je na kousky a vrátíme zpět.Ve druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, ořechy a semínka. K vystydlému čaji s ovocem vmícháme vejce. Přelijeme k sypké směsi a promícháme. Těsto přemístíme do formy a posypeme sekanými ořechy a slunečnicovými semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 45 minut, poté přikryjeme alobalem a dopečeme asi ještě cca 15 minut.
Chlebíček je díky ovoci akorát sladký, oříšky krásně křupnou a vše prolíná jemná chuť čaje. Chlebíček je výborný i sám o sobě, ale velmi dobrý je s marmeládou, nebo burákovým máslem. Skvělý by byl určitě i s jogurtem nebo tvarohem.
Žádné komentáře:
Okomentovat