středa 13. listopadu 2013

Boloňská omáčka s těstovinami

bez laktózy


Boloňskou omáčku nekriticky zbožňuji. Už ji tu jednou mám ve vegetariánské verzi, která je také moc dobrá, ale jednou za čas dám přednost téhle masové omáčce. Zvlášť když mám k dispozici kvalitní maso namleté v přímo u osvědčeného řezníka Díky mami :-) 



Suroviny:

(4 porce)

500 g kvalitního mletého hovězího masa
půl pórku
3 mrkve
1 plechovka sekaných rajčat
1 rajčatová passata
3 stroužky česneku
oregáno
tymián
sůl
240 g syrových těstovin. 





Postup:

Očištěnou mrkev  nastrouháme nahrubo a pórek nasekáme na kousky. V hlubší pánvi na sucho orestujeme zeleninu a koření. Když ovadnou a rozvoní se, přidáme maso a dva stroužky česneku a ještě chvíli restujeme, dokud se nezatáhne. Směs osolíme, zalijeme rajčaty a pasatou, promícháme a pod pokličkou pomalu dusíme cca hodinu, dokud omáčka nezhoustne a maso nezměkne. Na závěr dochutíme zbývajícím stroužkem česneku a solí.






Omáčku podáváme s oblíbenými těstoviny. My jsme protentokrát vykoušeli kolínka, ale většinou vítězí na celé čáře špagety. ;-) Omáčka je samozřejmě ještě lepší druhý den, když se všechny chutě prolnout. Můžete k ní uvařit čerstvé těstoviny, nebo ji použít jako náplň do toustů, tortill a slaných koláčů. 





Žádné komentáře:

Okomentovat