bez laktózy , vegetariánské
Na trhu jsem koupila krásné, zralé, voňavé třešně. Byly tmavě červené a neuvěřitelně sladké. Zkusila jsem jich pár sníst jen tak a bez problému jsem je strávila. Rozhodla jsem se tedy, že z nich upeču bublaninu a tentokrát ji udělám tak, abych si mohla dát taky. Pokud se pouštím do nějakého moučníkového evergreenu, jako první se podívám na stránky Beruščiny dobrůtky. I když na blogu už nějakou dobu nové recepty nepřibývají, určitě doporučuji navštívit. Najdete tu opravdové dobrůtky, napřič všemi čtyřmi sezónami. Vyzkoušela jsem z blogu už několik receptů a pokaždé byly výborné (kynutý koláč, bublanina, bábovka, mrkvový dort...) Beruška nezklamala ani tentokrát, takže recept na Třešňovou muflaninu bez laktozy vychází z její Třešňové bublaniny. Níže proto uvádím jen upravený seznam surovin, dokumentační foto a kalorické hodnoty. Na postupu jsem nic nezměnila, takže se na něj podívejte přímo do Beruščina receptu a projděte si i další dobroty. ;-)
Suroviny:
(na 12 velkých muffinů, dortovou formu, nebo menší pekáček)75 g polohrubé mouky
75 g špaldové mouky
60 g cukru
1 vanilkový cukr
50 g rostliného tuku (Já použila Alsan, který nemá typicky herovo-florovy ocásek)
3 vejce
špetka soli
100 ml mléka (ve 100 ml teplé vody jsem rozmíchala 15 g sušeného rýžového "mléka" Zajíc a nechala vystydnout)
čtvrtina prášku do pečiva (cca 4 g)
300 g vypeckovaných třešní
Postup:
Postup naleznete v receptu Třešňová bublanina na blogu Beruščiny dobrůtky.
Bublaninu jsem upekla ve formě muffinů a tak vznikla Mufflanina ;-). Muffiny jsou u nás velmi oblíbená forma moučníku, protože je většinou máme k svačině do práce a zejména manžel, který nemá k dispozici žádnou jídelnu nebo kuchyňku, potřebuje mít nějaké praktické balení.
Bublanina je opradu výborná i když je ošizená o mléko a máslo. Ke svačině jsem si dala tři kousky spolu s meltou oslazenou rýžovým mlékem a žádné problémy jsem neměla, ale to je idividuální. V těstu je bílý cukr, prášek do pečiva a také třešně by mohly někomu dělat problémy s trávením, takže opatrně.
Zátiší s lučním kvítím. ;-) Hrníček s šípkovými růžemi i váza jsou pamatáky po babičce.
Nutriční hodnoty:
Celkem: 6711 kJ, Bílkoviny (g): 42, Tuky (g): 59, Sacharidy (g): 223
Jeden muffin: 559 kJ, Bílkoviny (g): 3.5, Tuky (g): 4.9, Sacharidy (g): 18.6 SAFA (g): 2 ešní
Žádné komentáře:
Okomentovat