Stránky

pátek 17. ledna 2014

Rajská omáčka II

bez laktózy,veganské

Rajskou omáčku tu sice už jednou mám, ale od té doby se můj zdravotní stav dost zlepšil, takže si občas dopřeji i těžší jídlo. Tahle verze rajské je také alespoň částečné odlehčená. Není v ní žádná jíška. K zahuštění bohatě stačí rozmixovaná zelenina, která je v základu. Adventní aranžmá ingnorujte. Omáčku jsem dělala zhruba před měsícem a až nyní jsem se dostala k sepsání receptu. :-) 


Suroviny: 

2 větší cibule
2 větší mrkev
500 ml rajčatové passaty
0,5 l dobrého vývaru (Pokud použijete zeleninový, bude omáčka vegetariánská/veganská)
bobkový list
nové koření
skořice
sůl
cukr nebo agávový sirup




Postup: 

Cibule nakrájíme nadrobno. Očištěnou mrkev nastrouhám na struhadle na hrubo.Na lžíci oleje smažíme, dokud cibulka nezesklovatí. Zalijeme vývarem a přidáme nové koření a bobkový list, přiveďte k varu a 15 minut povařet. Na vývaru si nechte opravdu záležet, ať už to bude masový, nebo dobrý silný zeleninový vývar.





Po 15ti minutách varu přilijte rajčatovou passatu a společně vařte dalších cca 20 minut. Když je zelenina měkká a omáčka dobře provařená, vyjmeme nové koření a bobkový list a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Přivedeme k varu a dochutíme cukrem, nebo agávovým sirupem a špetkou skořice.





Omáčka je krásně hustá a lesklá.











Žádné komentáře:

Okomentovat